למה חברת הייטק צריכה עורך דין?
הצלחה או נפילה – זה לא סוד שמדי שנה נפתחים בישראל עשרות סטארט אפים החותרים למצוא פתרונות לבעיות ולשנות את העולם, ישראל היא אחת מהמדינות שהצליחו להצמיח חברות מובילות בתחומן, אך ככל שההצלחה עולה וככל שיותר אנשים חולמים על הקמת סטארט אפ, ככה הסיכוי לנפילה עולה. מדי שנה אנו עדים למיזמים שכשלו והביאו לנזקים כלכליים.
כדי להגשים את החלום באמת, כדאי לבצע צעדים שיבטיחו התחלה טובה ומוצלחת. אחד מהדברים החשובים שיעזרו לשמור על החברה לאורך ובתחילת הדרך הוא שימוש בשירותי עורך דין בעל ניסיון בליווי חברות הייטק, לעורך דין כח גדול בלהוביל את החברה להצלחה גדולה, או חלילה לנפילה, לשם כך נדרש ניסיון רציני בתחום.
תרחישים צפויים – לאורך הדרך חברת הייטק עלולה לעמוד במבחנים רבים כמו לקוחות שמנסים להעתיק רעיונות, עובדים שמקבלים הצעות עבודה מפתות מחברות מתחרות או רוצים לפתוח סטארט-אפ משל עצמם, תביעה לזכויות יוצרים ועוד מגוון צרות שיכולות להרוס עבודה של שנים.
אלו חלק מהסיבות שבגללן חברות הייטק צריכות עורך דין מסחרי חריף ומיומן שידע להכין את הקרקע לתרחישים שכאלה, בנוסף עורך דין שידע לעמוד במו”מ מול גורמים ולהציע פתרונות משפטיים למצבים מפתיעים.
הניסיון הרב שצוברים עורכי דין המטפלים בחברות הייטק משמש אותם לבניית מנגנונים חוזיים מתוחכמים, בכדי שכל האינטרסים של החברה יקבלו את מירב ההגנות המשפטיות. ההגנות הללו מאפשרות לחברה להתנהל ולפעול על קרקע בטוחה ויציבה ולהימנע מטעויות גורליות.
מה הם תחומי האחריות של עורך דין הייטק?
שלב ההקמה
טיפול של עורך דין הייטק יתחיל כבר בשלבי הרישום והקמה של החברה. הוא יטפל בתכנון מבנה ההון שלהן, כמו מספר המניות המונפקות, הוא ידאג לפיצול מניות רגילות ומניות בכורה, הוא ידאג לעריכת הסכם מייסדים עבוד היזמים, תפקידו של ההסכם הוא להסדיר את הזכויות ואת החובות של היזמים ולהתייחס למגוון התרחישים, בנוסף כדאי להתייעץ עם עורך דין כיצד לקבוע את מדיניות החברה לפני היציאה לדרך.
ייעוץ משפטי מסחרי
לכל חברת הייטק השאיפה הגדולה והנכספת תהיה להגיע לאקזיט בו יהיה הסכמי מיזוגים ורכישות. מכורח זה תמיד יהיו עסקאות מסחריות כרוחות בכל הפעילות העסקית, ישנם תחומים רבים במשפט המסחרי בהם סביר להניח ניתקל כמו:
- דינים הקשורים לתחום המחקר ופיתוח
- סחר באינטרנט
- רגולציות סחר
- קרנות השקעה והנפקות ציבוריות
- דיני עבודה
- תכנית תגמולים ואופציות ועוד
בכדי לשמור על עצמנו חשוב להישמר ולהבטיח עו”ד לחברות הייטק שיהווה גורם יעוץ מנוסה בתחום המיזוגים והרכישות.
ייעוץ משפטי בדיני אינטרנט וטכנולוגיות דיגיטליות
היכולות החדשניות שניתן היום להפיק באמצעות טכנולוגיות הן נפלאות וטובות, אך מביאות איתן גם סוגיות אתיות, משפטיות וחוקיות הקשורות בעיקר בתחום הגנת הפרטיות וזכויות יוצרים.
חברת הייטק חייבת לוודא שהיא צועדת בשבילים בטוחים והפיתוחים הטכנולוגיים שלה לא פוגעים בזכויות בסיסיות, גם בתחום זה חשוב לקבל ייעוץ מקצועי בתחומים כמו הסכמי העברות טכנולוגיה, פיתוחי קוד פתוח, נגישות ברשת, הסכמים בינלאומיים לשימוש בטכנולוגיות ועוד. חבל להסתבך עם תביעה שתוריד את העבודה הרבה לטמיון.
עריכת חוזים והסדרת הפעילות של הסטארט-אפ והחברות – לתחום זה נכנס עריכת הסכם מייסדים – חוזה עליו חותמים יזמים ושותפים שמחליטים לחבור יחד למסגרת עסקית משותפת, החוזה נועד על מנת למנוע מחלוקות עתידיות ויש לו תוקף משפטי, הוא נועד למנוע מחלוקות עתידיות גם בשלבים מתקדמים ומורכבים יותר בחיי החברה.
בנוסף, ליווי בהקמת החברה ושמירה על הקניין הרוחני שהוא נכס צאן ברזל עבור חברת היי-טק, על כן עורך דין המתמחה בליווי חברות הייטק ידע לבנות את ההגנות המתאימות לכל חברה בהתאם לאינטראקציות שלה עם לקוחות ושותפים.
ליווי וייצוג בכל מה שקשור באינטרנט
כל הקשור לרשתות מעמיד את חברות ההייטק באתגרים מרובים כמו – זכויות יוצרים, מדיניות פרטיות, הסרת פרסומים שליליים, רישום מאגרי מידע ועוד, כאשר יעמוד לצידכם עורך דין מומחה לענייני הייטק, הוא ידאג שכל צעד שלכם מוגן מקנסות ותביעות, בהתאם לחוקים.
למה ואיך לבחור עורך דין מקצועי?
נסיון – עורך דין לענייני סטארט-אפ חייב להיות בעל ניסיון בליווי חברות מתחום ההייטק, ישנם מספר גורמים חשובים שבהם הוא חייב להבין – חובה עליו להכיר את החוק על כל צדדיו, להיות מומחה ולהבין בכל מה שקשור ב:
- דיני חברות
- בעל ניסיון במשפט אזרחי ומסחרי
- אינטרנט ולתקשורת
- קניין רוחני
- רישוי טכנולוגיות
- ליווי חברת הזנק
- יזמות
- הגנת פרטיות
- לשון הרע ועוד…
לא כל עורך דין יחזיק בכל ההתמחויות הללו וכולן חשובות על מנת לתמוך בכל תהליך ליווי הסטארט-אפ, חשוב לא להתפשר ולבחור עורך דין לחברות הייטק שהיה עמוק בתחום ומכיר אותו על לעומק.
דוגמא לתרחיש אפשרי – עובד בכיר של חברה ידועה התפטר מתפקידו, כעבור מספר חודשים החל לעבוד בחברה אחרת העוסקת באותו התחום.
החברה הראשונה דרשה מהעובד לממש את סעיף הסודיות ודרשה להוציא נגדו צו מניעה, למרבה הפלא בית המשפט קבע כי “הידע והניסיון שרכש עובד בעבודתו הופכים לחלק מכישוריו והוא רשאי לעשות בהם כרצונו”, קביעה זו בעייתי מאוד בעיקר לחברות סטארט-אפ שבונות על בלעדיות ומציאת פטנט, ייתכן שהסכם מקדים מפורט יותר, הכתוב על ידי עורך דין מנוסה היה מזכה את החברה במשפט ולא היו מגיעים לעוגמת נפש שכזו.
יונתן – שכיר בתחום ההיי-טק, מייסד ובעלים של חברה העוסקת במיזמים עסקיים בתחום E-COMMERCE כותב:
“כחלק מהכניסה לעולם העסקי (וגם המודרני יש לציין) נתקלנו בלא מעט קשיים, אי וודאות ואפילו חשש מן העולם שנכנסנו אליו” הוא ממשיך לתאר – “בעודנו מנסים להבין את המעט בכל הפן המשפטי והחוזי הופנינו ע”י מספר ממליצים לעו”ד עידן אטיאס ע”מ לקבל יעוץ עסקי משפטי, בפגישת הייעוץ שנקבעה, נפגשנו עם עידן שהראה בקיאות רבה והבין מיד את הצרכים שלנו כיזמים בתחילת דרכנו”.
עידן אטיאס ושות’ – עורכי דין, משרד בעל ניסיון עשיר בתחום ליווי חברות סטראט-אפ בתחילת דרכן, בכל תחום המו”מ, אינטרנט, רישוי טכנולוגיות ועוד, במשרד זה תוכלו למצוא ייעוץ מקצועי, אמין לאורך כל הדרך.
סיכום
אין דבר מתוק מלהצליח להגשים חלום, במיוחד חלום כמו הצלחת סטארט-אפ, חשוב לזכור שהדרך להצלחה תלויה בצעדים שקולים שתבחרו בהם. עורך דין המתמחה בליווי חברות סטארט-אפ הוא ללא ספק הדבר שתצטרכו לצידכם.
חשוב לזכור שסטארט-אפ יכול להצליח ובגדול, אך מספיק סעיף אחד בחוק שיביא אתכם לתביעת ענק שתשלח את כל העבודה שלכם לאבדון.
אל תוותרו על קבלת שירות עורך דין מקצועי, כשאתם בוחרים טוב, אתם בוחרים את ההצלחה שלכם, לייעוץ משפטי לחברות הייטק וחברות סטראט-אפ פנו עוד היום למשרד עידן אטיאס ושות’ – עורכי דין.